Cum izolam casa cu polistiren? 

» Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este acela de a curata peretii de orice fel de impuritati si resturi de adeziv sau mortar. Apoi vom trece la montarea profilelor metalice de soclu. Acestea vor fi prinse de  perete cu dibluri din 30 in 30 de cm. In cazul in care peretele nu este drept se vor folosi niste distantieri din plastic sau lemn pentru o planeitate cat mai buna a profilului. Cu cat mai drept va fi profilul cu atat va fi un ghidaj mai bun pentru voi, sa realizati termoizolatia.

Cum pregatim adezivul pentru polistiren?

» Pentru a pregati adezivul pentru lipirea polistirenului de fatada, vom folosi o galeata, din plastic sau cauciuc de preferinta. Vom citi de pe sacul de adeziv modul de preparare al acestuia, si vom calcula doza exacta de adeziv pentru galeata noastra, bineinteles vom tine cont de volumul in litri al galetii. Ca mod de preparare noi recomandam adaugarea in galeata a apei mai intai, dupa care cu malaxorul pornit sa  adaugati adezivul praf usor usor pana veti ajunge sa aveti o pasta uniforma in  galeata. O lasati 5-10 minute, pentru ca apa sa activeze moleculele, dupa care o mai  malaxati inca o data pentru o calitate mai buna a adezivului.

» Malaxarea se poate face si manuala, cu ajutorul unei mistrii sau a unui spaclu, dar ideal este sa folositi ori un malaxor profesional, ori o masina de gaurit la care sa adaugati un cap mixer.

Cum aplicam adezivul pe polistiren?

» Adezivul pe polistiren se poate aplica ori pe toata suprafata placii, cu ajutorul unei gletiere cu dinti, ori in puncte sau mamaligi. Din experienta constructorilor de-a lungul timpului, noi va recomandam aplicarea unui snur exterior de adeziv pe tot perimetrul placii de polistiren si a catorva mamaligi in interiorul perimetrului. Grosimea mamaligilor sa nu depaseasca 25mm, iar pozitionarea acestora sa fie cat de cat simetrica.

» Folosirea sistemului de aplicare pe mamaligi va ajuta sa scoateti cat mai dreapta suprafata finala a peretului, apasand pe placa pana ajungeti la nivelul dorit. La sistemul cu aplicare pe toata suprafata nu o sa puteti realiza acest lucru. De aceea sistemul de aplicare pe toata suprafata placii se recomanda la peretii perfect drepti, iar sistemul cu mamaligi la peretii cu abateri de planeitate.

Cum aplicam coala de polistiren?

» Dupa ce am pus adezivul pe placa, vom trece la aplicarea acesteia pe perete. Colile de polistiren se aplica cu baza mare a placii in partea de jos, incepand cu coltul de jos al peretului. Verificati cu ajutorul unei nivele (cumpene) ca placa sa fie montata drept, aliniata atat pe verticala cat si pe orizontala, deoarece prima placa va fi ghidajul pentru intreg randul pana la capatul peretelui. Dupa ce ati verificat planeitatea colii apasati usor cu mana sau cu ajutorul unui ciocan de cauciuc pentru a realiza o mai buna priza a adezivului. Verificati inca o data cu nivela.

» Continuati aplicarea de placi de polistiren pana la capatul randului, avand grija la rosturile dintre placi sa nu fie mari si verificand mereu cu ajutorul nivelei planeitatea placilor. La capatul randului sigur veti avea nevoie de o bucata mai mica decat o placa intreaga. Folositi un cutter sau un ferastrau pentru a taia din placa dimensiunea de care aveti nevoie.

» Urmand aceleasi tehnici vom aplica colile de polistiren pe intreaga suprafata a peretelui. O data cu cresterea randurilor pe inaltime va trebui sa utilizati o scara sau chiar schele metalice.» Dupa ce ati terminat de aplicat colile pe intreaga suprafata lasati 2-3 zile pauza, ca adezivul si placile sa faca bine contact la suprafata, ca apoi sa treceti la aplicarea diblurilor de polistiren. Foarte multi fac greseala ca imediat dupa aplicarea placilro sa dea gauri pentru dibluri. Vibratiile produse de o masina de gaurit cu percutie pot afecta serios planeitatea placilor cat si stratul de adeziv, avand ca rezultat un termosistem ce va sta prins doar in dibluri.

Cum aplicam diblurile de polistiren?

» Dupa ce ne-am asigurat ca adezivul s-a uscat bine, iar placile s-au prins sanatos de perete, vom trece la realizarea gaurilor pentru diblurile de polistiren. Pentru aceasta se va folosi o masina de gaurit cu percutie, cu un burgiu cu diametrul in functie de grosimea diblurilor (de obicei de 10mm).

» Lungimea diblurilor va fi in functie de grosimea placilor de polistiren. De retinut este faptul ca gaura va trebui sa fie cu 5-7cm mailunga decat grosimea termosistemului.

» Montarea diblurilor se va face la fiecare intersectie a colturilor placilor si cate 1-2 dibluri in centrul colilor de polistiren. Este bine sa cititi si prospectul producatorului de polistiren pentru ca metodele de aplicare pot fi diferite in functei de proprietatile fiecarui produs in parte.

» Daca intampinati probleme in a introduce diblurile in gauri, curatati bine gaura de praf prin introducerea repetata a burghiului, iar apoi folositi un ciocan. Aveti grija sa nu deteriorati capul diblurilor cu ciocanul.

» Dupa ce am introdus diblurile de plastic in gauri, vom introduce cuiele din plastic cu ajutorul unui ciocan.

» Verificati ca “ciuperca” diblurilor sa fie putin ingropata in polistiren pentru a nu iesi in  relief in momentul finisarii suprafetei.

Cum aplicam plasa de armare?

» Dupa ce am terminat de montat toate diblurile vom trece la aplicarea plasei de armare. Vom realiza o masa de spaclu ce ne va ajuta la prinderea plasei pe perete. Vom incepe prin aplicarea unui strat de masa de spaclu in partea superioara a peretelui, pe o latime egala cu latimea plasei, de care vom prinde plasa, ingropand-o in adeziv, incepand din centrul plasei si continuand spre margini. Stratul de masa de spaclu, avand o grosime de 3-5mm, trebuie sa acopere in intregime plasa de armare. In acelasi stil vom continua pana ce vom acoperi intreg peretele.

» Recomandam ca la colturile casei si la glafurile geamurilor si a usilor sa folositi coltare metalice.

» In zona unghiurilor de 90 a geamurilor si usilor este necesara o armare suplimentara pentru a preveni aparitia fisurilor. Armarea suplimentara se va realiza ca in imaginea de mai jos.

» Dupa ce ati terminat de finisat suprafata cu masa de spaclu, puteti trece la aplicarea unei vopsele lavabile de exterior sau a unei tencuieli decorative.