Greşeli la montarea polistirenului EPS


În general, la montarea materialului termoizolant se pot produce greşeli care ar influenţa pe parcurs construcţia. Pentru evitarea lor, se recomandă urmatoarele:

• Rosturile dintre placile de polistiren nu se umplu cu adeziv, ci se completează cu faşii de polistiren sau cu spumă poliuretanică;

• Diblurile nu se montează înainte de timpul de priză al adezivului de polistiren. Acesta poate diferi de la producător la producător.

• La zidaria plină, este recomandat ca diblul să intre minim 5 cm, iar la zidaria cu goluri – minim 8 cm. De asemenea, se vor alege dibluri cu bolţuri de poliamidă sau cu bolţ de oţel, în funcţie de natura peretelui (plin sau cu goluri);

• Lipirea plăcilor de polistiren pe suporturi precum BCA sau zidării vechi se face numai după pozarea unui grund care să reducă gradul de absorbţie al suportului;

• În cazul pereţilor de caramidă cu goluri, diblul nu se fixează prin percuţie, deoarece se fracturează caramidă; este recomandată, în schimb, fixarea diblurilor prin înfiletare.

• Fixarea plasei de armare se realizează numai prin înglobarea ei în stratul de adeziv de polistiren. În acest mod, plasa de armare este prinsă între două straturi de adeziv.

• După aplicarea celui de-al doilea strat de adeziv de polistiren (masa de şpaclu), suprafaţa trebuie lăsată să se întărească şi numai după aceea se pot aplica grundul (amorsa) şi tencuiala decorativă structurată.



Din dorinţa de a avea ce-i mai bun în piaţa, mulţi fac greşeala să folosească polistirenul extrudat pentru izolaţia pereţilor întrucât se ştie că acesta are o densitate mai bună.

Pe langă preţul foarte mare pe care trebuie să-l plătească beneficiarul pentru o asemenea lucrare, acesta se va confrunta în timp şi cu apariţia igrasiei sau a mucegaiului.

O altă greşeală majoră o reprezintă decuparea polistirenului în dreptul burlanelor, fapt ce determină apariţia punţilor termice. Dacă plăcile de polistiren nu se montează întretesut asemenea caramizilor, rezistenţa acestora în timp va fi compromisă.


Reparaţia plăcilor de polistiren cu ajutorul adezivului constituie o greseală extrem de gravă ce determină formarea de punţi termice favorizând infiltrarea apei. Un mester bun ştie că aceste mici reparaţii se vor face intodeauna cu spumă poliuretanică! Destul de des întalnită este montarea plăcilor de polistiren în straturi pe acelasi suport din dorinţa excesivă din partea proprietarului de a proteja pereţii impotriva frigului sau poate din necunoştinţa mesterilor.

 

Rezistenţa unui termosistem poate fi afectată în mod direct de către mai multe elemente: lipsa diblurilor, montarea faşiilor de plasă din fibră de sticlă fără acea suprapunere pe o porţiune de 10 cm, neprotejarea colţurilor ferestrelor sau a uşilor. O buna lucrare de termoizolare trebuie insoţita adesea de lucrări suplimentare în condiţiile în care pierderile de căldură se realizează nu numai prin pereţi dar şi prin ventilaţie, ferestre, uşi, acoperis sau horn. Aâadar o lucrare eficientă înseamna şi o lucrare corect realizată!